Jimmie Åkesson återvänder till jobbet efter 15 år långt rasist-lajv

MALMÖ – Ett av Sveriges längsta så kallade lajv, ett slags levande rollspel där deltagarna använder rekvisita och gör det spelkaraktären gör, avslutades på söndagen och bland andra doktoranden Jimmie Åkesson fick hänga av sig dressmankostymen och återgå till forskningen på kemiska institutionen på Lunds Tekniska Högskola.
– Det har varit en fantastisk resa och hela gänget har verkligen gett allt för det här spelet, sa en stolt och uppsluppen Jimmie Åkesson till Ankpressen när vi träffade honom på hans arbetsplats.

Det hela började i Åkessons föräldrars källare i Karlskrona under julhelgen 1994 då killarna i lajv-gillet ”Blekarna” träffades för att planera sitt första egna lajv. Med på mötet var bland andra de båda barndomsvännerna Jimmie Åkesson, Björn Söder och Söders några år äldre kusin Jonas Åkerlund. Åkesson minns hur diskussionerna gick:

– Alla ville vi ju göra något riktigt storskaligt för att bräcka de andra gillena i Karlskrona. Jag tror att det var Jonas som till sist kläckte idén om ett rasistlajv. Visst skulle det behövas mycket research. Jag menar, vad äter en rasist till exempel? Sådant visste vi ingenting om. Jag tror nog att det var när de riktiga Sverigedemokraterna, ett obehagligt gammalt främlingsfientligt populistparti uppbyggt av skinnskallar och nazister, till sist tröttnade på politiken och lade ner som vi liksom fick tummen ur.

Den 6:e februari 1995, när Sverigedemokraterna, ett främlingsfientligt parti med rötter i 80-talets Bevara Sverige Svenskt och kopplingar till andra högerextrema rörelser som Vitt Ariskt Motstånd till sist dukade under efter en lång tids interna motsättningar såg ”Blekarna” sin chans. Här fanns det en färdig historia om ett parti fullt av rasister som bara ville glömma och mörka sin historia, perfekt fond för spelledningen att måla sina missanpassade utstötta förlorare till spelkaraktärer.

– Vi kände alla på en gång att det skulle bli grymt maxat, säger Åkesson med ett nostalgiskt skimmer i blicken. Dock trodde vi väl aldrig att det skulle bli så här stort.

Men stort blev det. Efter en vår av intensiv planering med karaktärsskrivande och bidragssökande från Sverok utropade Åkesson spelstart den första augusti 1995. 5475 speldagar senare har över 10 000 deltagare iscensatt torgmöten, druckit mjöd, haft workshops och levt sina karaktärer från sin första krystade flybladsutdelning till sin sista osmakliga kommentar under en DN-artikel om våldsdåd, homoäktenskap eller Thor Heyerdahl.

Spelledningen har haft fullt upp under den här tiden och försökt att hålla spelet dynamiskt och föränderligt för att deltagarna inte skulle tappa intresse och återgå till sina vanliga arbeten. En av de stora förändringarna var det plötsligt uppifrån pålagda förbudet mot militära uniformer 1996 då många av spelarna med mer rabiata karaktärer fick en framträdande roll i spelet.

– Killarna och tjejerna i ”Blekarna” har satt en helt ny standard för omfattning och komplexitet för lajv i hela Sverige, ja hela världen egentligen, säger Christer Andersson på Sverok som har handlagt rasistlajvet i alla dessa år och sett till att det ekonomiska stödet växte med antalet deltagare. Andersson är noga med att också Dressman förtjänar ett omnämnande här som ensam leverantör av spelkaraktärernas typiska rasistkläder vilket sparat mycket tid då lajv-rollspelare annars måste lägga ner mycket arbete och pengar på att få en trovärdig utstyrsel.

Rollspelsvärlden kommer alltså inte att vara sig lik. Någon som däremot inte har förändrats är den jordnära Jimmie Åkesson som ihärdigt blandar sina buffertlösningar och kör sina kemiska tester på labbet på LTH. Han tänker med varma minnen på sin tid i rasist-lajvet:

– Visst har det varit roligt att spela Allan och låtsas hetsa mot muslimer och hela etablissemanget, men det är dags att fokusera på annat nu ett tag. Jag och Fatima väntar barn beräknat till december. Rollen som pappa blir den största utmaningen hitills, säger den behagliga kemisten och ler.

Annonser

32 kommentarer

Filed under Inrikes, Politik

32 responses to “Jimmie Åkesson återvänder till jobbet efter 15 år långt rasist-lajv

 1. Niklas

  Det stavas sverok.
  I övrigt välskriven artikel ^^

 2. Ingenjören

  ”den första augusti 2006. 5475 speldagar senare har över 10 000 deltagare” jag tror datumet som avses är ‘den första augusti 1996’ annars, fenomenalt.

 3. Jon

  Fantastiskt, om detta ändå var verkligheten…

 4. Anna

  Haha det här var en av de bästa ankpressarna!

 5. Magnus

  Hahaha.
  Vid närmare eftertanke så känns det som om hela SD är något som Varanteatern har knåpat ihop. 😀

 6. Härligt att sanningen äntligen har uppdagats.

 7. Anders

  Haha…riktigt bra och rolig. Lite humor också att någon har så mycket tid att de sitter och kommenterar något litet stavfel.

 8. Johan

  Det tar ungefär lika lång tid att kommentera stavfel som att kommentera att någon annan kommenterat stavfel (eller kommentera att någon kommenterat att någon kommenterat stavfel). Inte så mycket direkt, alltså.

 9. Tänk, precis så här sa jag att det var i själva verket, till en bekant i måndags.

  Vem får alla SD-röster nu? Går de till Pirat-partiet då, eller får FI och SD dela på dem?

 10. Äsch, jag har skrivit SD så många gånger på sista tiden, sedan natten mot måndag, jag menade förstås,

  Går SD-rösterna till Pirat-partiet då, eftersom Piraterna är SDs motsats, eller får FI och PP dela på dem?

 11. Snälla, låt det vara sant.

 12. Ulf

  Skriv inte karaktär om ni menar rollfigur. Det är inte bra svenska.

  • Cristopher

   ”Karaktär” enligt SAOB:
   – ”om sammaufattningen av de egenskaper som utmärka l. känneteckna l. särprägla en person”
   – ”om en persons (l, ett folks o. d.) psykiska egenart: skaplynne, kynne, själsläggning; i sht sammanfattningen av en människas själsegenskaper i deras konstanta, av anlag, uppfostran o. livsintryck bestämda inriktning åt ngt visst håll, särsk. beträffande hennes handlande i moraliskt avseende”

   Om man betänker detta så är en karaktärsbeskrivning i princip liktydigt med en rollbeskrivning, detta torde definitivt vara fallet då det gäller en ”live-figur”, där de fysiska egenskaperna är givna av spelaren, och det enda som är relevant är att definiera ”karaktären” hos figuren

   Det bör även nämnas att i ett flertal dataspel så benämns din rollfigur med ”character”, vilket skulle direktöversättas till karaktär

  • Fredrik

   Karaktär är ett vedertaget begrepp inom litteraturvetenskap.

 13. Anna

  Vadå ”kemidoktoranden” Jimmy Å kar ju inte ens godkännt gymnasium….. ah ahah!!

  • Victor

   Fick du godkäNT i svenska? 😉

  • Seb

   Anna! Jimmy har läst ganska många högskolepoäng på Lunds universitet. Cirka 200 vill jag minnas, men främst samhällsorienterande ämnen såsom historia, filosofi, statskunskap och så vidare. Dessutom hade han toppbetyg i samtliga ämnen och det är just det som är skrämmande.

   Detta vet jag eftersom betygsdokumentet från Lund är en offentlig handling som jag personligen begärt ut för cirka tre år sedan.

   Hur som helst Anna, artikelns syfte var väl inte att redovisa för sanningar?… som sedan ska ifrågasättas, för att visas vara sanningar trots allt.

 14. Tröttsamt

  Ja istället för att debattera ämnet så kan vi alltid göra åtlöje av de som inte har en populistisk eller i media predikad åsikt. Alla får tycka vad dom vill i en demokrati, så länge dom tycker rätt.

 15. Det kommer att fordras mycket stora resurser, för att lära upp alla svenska folk att be mot Mekka ideligen. Vilket så småningom kommer att bliva en plikt, här i vårat land Sverige. Men med denna ansvarslösa flykt och mass-invandring, från islamiska länder, som nu har ägt rum. Ända sedan ”Förrädaren” Olof Palme, föreslog detta 1985. Med att Sverige skall bliva ett mångkulturellt land!
  Nu har vi drygt en halv miljon, av dessa folk här inom våra gränser, som växer mycket snabbt. Så länge, som de är välkomna in och bosätter, sig här.
  Om någon generation till, så är dessa nya i majoritet, här i Sverrige. Och då minsann, så måste varendan svenk, lära sig att be mot Mekka, vare sig de vill eller icke. Annars så blir det en snabb avrättning.
  Jag, som detta, fick min erfarenhet av detta, då jag råkade befinna, mig i ”Biafra” 1970, då islamiterna övertog den kristna kulturen där. Ja det är bara så.
  Eller hur?…

 16. kurage

  Kom igen nu Ingvar, du kan gå off-lajv nu….

 17. okänd

  Vad är grejen med språk-fascismen människor? Är det verkligen så fruktansvärt viktigt att stava och skriva korrekt exakt precis hela tiden? Det viktiga är väl att man förstår det som personen i fråga försöker framföra? Var inte så bajsnödiga. Rolig artikel för övrigt. Puss.

 18. statligt anställd

  Underhållande och fyndigt skriven artikel som dock bygger vidare på det i mitt tycke felaktiga likställandet mellan SD och rasism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s